Rätt val av studier på universitetet

Hur gör man rätt val av studier

Att välja vad man vill plugga på universitet efter 12 år i grundskolan och gymnasiet är inte alltid det lättaste. Många gillar att ta ett sabbatsår för att ventilera sig själv efter dessa intensiva år. Många gånger är det bättre att ta en liten paus för att tänka efter vad man vill göra med sitt liv och på det sättet är det nog ofta lättare att göra rätt val av studier. Men innan man väljer vilken inriktning man tar så gäller det även att vara realistisk. Man måste ställa sig frågan om det finns jobb inom det område som man vill plugga? Med andra ord så måste man tänka ett steg eller två framåt. Bara för att en viss yrkesgrupp är attraktiv, så behöver inte det betyda att situationen är det samma när man själv är klar med sina studier.

Studievägledning

Som tur är så finns det studievägledare som kan hjälpa till att hitta rätt val av studier. Det är inte alla som har vetat från barnsben vad man vill blir. Man måste även komma ihåg att betyg är också ofta avgörande vad man kan plugga. Om man vill läsa juridik eller medicin så måste man ha väldigt höga betyg, medan till lärare behöver i princip ha godkända studentbetyg. Som tur är finns det även möjlighet att ändra val av studier om man märker att det man pluggar verkligen inte passar. I Sverige har man ju också den turen att alla studier på universitet är kostnadsfritt vilket betyder att man kan plugga hur många program eller kurser man vill utan att behöva betala. I stor uträckning är man också berättigad till bidrag och lång under sina studier. Detta kan man läsa mer om på CSN:s hemsida.

Rätt val av studier betyder det jobb

Bara för att man har gjort rätt val av studier och avslutar dessa studierna med bravur betyder inte detta alltid att man kommer jobba inom detta område. Många människor känner efter flera år att man vill ändra karriärsinriktning. Om man till exempel har studerat juridik så kan man använda dessa studierna till mycket mer än bara bli advokat eller domare. Inom affärsvärlden finns det alltid användning av människor med en juristutbildning. Men inom många yrkesgrupper räcker det ofta att man har en gedigen akademisk bakgrund för att få jobb, så länge man inte behöver ha specifik kompetens. Med andra ord att bli läkare, advokat, tandläkare, psykolog osv kan man inte bli utan att ha läst dessa universitetsprogram.

 

Roligt under studierna

Att ha roligt under studietiden är väldigt viktigt. Därför är det inte nyttigt att endast se sina universitetsstudier som det väsentliga under sina år som student. Att ta del av kårens studentkårens aktiviteter och föreningar är också viktigt. Njut av tiden som student och om du läser i Malmö, varför inte gå med i Malmöstudentkör?